
agout komt van origine uit Frankrijk. Maar deze prei ragout zou je ook best Nederlands kunnen noemen. In de 17de zien we in Franse kookboeken en daarna Nederlandse vertalingen het woord “ragout” pas voorkomen. Het gerecht bestaat echter al langer. In Franse en Duitse kookboeken kun je het al vinden in de 14de eeuw. Het oudste boek in het Nederlands in de 15de eeuw. Het werd echter doorgaans gewoon “vulling” genoemd. Vulling voor pasteien. Daarom noemen wij die kleine bladerdeeg-bakjes, ook wel vol-au-vent genoemd, ook nog “pasteitjes” of “pasteibakjes”.
Het is dus al meer dan 550 jaar in Nederland bekend. De iets dikkere versie van ragout, genaamd salpicon, daar vullen wij onze kroketten en bitterballen mee (ook mogelijk met dit recept; gewoon wat meer meel toevoegen). Dus is het niet ook gewoon Nederlandse traditionele kost ondertussen?
Ragout; een goedkoop en gevarieerd goedje.

eze prei ragout is perfect om restjes op te maken. Heb je één stuk vlees over maar 4 mensen over de vloer? Voila! Je “lengt” wat dat betreft het vlees aan. Geserveerd met gekookte of rauwe groente naar keuze is het een volledige maaltijd. Ook is het gewoon een leuk feestelijk voorgerechtje op zichzelf. Je zou ook in plaats van het pasteibakje de prei ragout kunnen serveren met aardappelen, pasta of rijst.
Voor het vlees in deze prei ragout heb je veel keus. Ik geef je per bouillonsmaak wat opties.
Runderbouillon | Rund, kalf, varken, lam, schaap. |
Kipbouillon | Kip, kalkoen, eend, gans. |
Visbouillon | Zalm, garnalen, mosselen, stevige witvis soorten. |
Groentebouillon (vegetarisch/vegan) | Allen hierboven maar ook; stukjes gekookt ei, champignons in plakjes, andere paddenstoelen. |
Heb je restjes kruiden dan kun je die er ook in verwerken. Bieslook, peterselie en selderij smaken hier goed in. Dille smaakt goed in de visbouillon versie.
Ragout kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer. Laat de ragout eerst afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer zet.