Prei ragout

Prei ragout
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Smodder recepten initiaal R

agout komt van origine uit Frankrijk. Maar deze prei ragout zou je ook best Nederlands kunnen noemen. In de 17de zien we in Franse kookboeken en daarna Nederlandse vertalingen het woord “ragout” pas voorkomen. Het gerecht bestaat echter al langer. In Franse en Duitse kookboeken kun je het al vinden in de 14de eeuw. Het oudste boek in het Nederlands in de 15de eeuw. Het werd echter doorgaans gewoon “vulling” genoemd. Vulling voor pasteien. Daarom noemen wij die kleine bladerdeeg-bakjes, ook wel vol-au-vent genoemd, ook nog “pasteitjes” of “pasteibakjes”.

Het is dus al meer dan 550 jaar in Nederland bekend. De iets dikkere versie van ragout, genaamd salpicon, daar vullen wij onze kroketten en bitterballen mee (ook mogelijk met dit recept; gewoon wat meer meel toevoegen). Dus is het niet ook gewoon Nederlandse traditionele kost ondertussen?

Ragout; een goedkoop en gevarieerd goedje.

Smodder initiaal D

eze prei ragout is perfect om restjes op te maken. Heb je één stuk vlees over maar 4 mensen over de vloer? Voila! Je “lengt” wat dat betreft het vlees aan. Geserveerd met gekookte of rauwe groente naar keuze is het een volledige maaltijd. Ook is het gewoon een leuk feestelijk voorgerechtje op zichzelf. Je zou ook in plaats van het pasteibakje de prei ragout kunnen serveren met aardappelen, pasta of rijst.

Voor het vlees in deze prei ragout heb je veel keus. Ik geef je per bouillonsmaak wat opties.

RunderbouillonRund, kalf, varken, lam, schaap.
KipbouillonKip, kalkoen, eend, gans.
VisbouillonZalm, garnalen, mosselen, stevige witvis soorten.
Groentebouillon (vegetarisch/vegan)Allen hierboven maar ook; stukjes gekookt ei, champignons in plakjes, andere paddenstoelen.

Heb je restjes kruiden dan kun je die er ook in verwerken. Bieslook, peterselie en selderij smaken hier goed in. Dille smaakt goed in de visbouillon versie.

Ragout kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer. Laat de ragout eerst afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer zet.

Prei ragout

Recept samengesteld door Chef LaBecaque
0.0 from 0 votes Only logged in users can rate recipes
Gang: Diner, Voorgerecht, LunchMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

4

porties
Kooktijd

15

Minuten
Calorieën

204

kcal
Kook Modus

Zorg dat je scherm aanblijft tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 milliliter Warm water

  • 200 gram Vlees (of paddenstoelen/gekookt ei)

  • 1 blokje Bouillon

  • 1 Prei

  • 40 gram Boter

  • 40 gram Bloem

  • Witte peper en zout naar smaak

Instructies

  • Meng het bouillonblokjes met warm water. Je kunt deze stap vervangen als je huisgemaakte bouillon hebt. Snij de prei in ringen. Snij de restjes vlees of paddenstoelen in stukjes.
  • Bak de prei (en rauwe paddenstoelen) gaar in de boter. Als het vlees geen restje is wat al bereid is; bak het dan samen met de prei gaar, verwijder het daarna om het in zeer kleine stukjes te snijden en voeg weer aan de pan toe.
  • Zet de pan op laag vuur en voeg de bloem toe en meng het door elkaar heen. Voeg nu al roerend zéér langzaam de 300ml bouillon toe. Begin met een shotglaasje en voeg continu zo een klein glaasje toe tot je bouillon op is.
  • Voeg eventueel extra water toe als je het te dik vind. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Notities

  • Restjes kruiden en gekookt ei en voorgekookte paddenstoelen voeg je bij stap 4 toe.