
eze tomatenrijst is een simpel en snel bijgerecht. Door de toevoeging van verse tomaten is het een makkelijke manier om extra groenten op een dag te eten. En door de manier van bereiden word het nooit een droge hap. Naast snel en makkelijk is het ook een basisgerecht waar je ontzettend veel mee kan variëren.
De methode van bereiding.

Deze tomatenrijst bereid je op een manier die veel lijkt op het bereiden van een risotto. Je kookt de rijst klaar in de overige ingrediënten en wat bouillon of water. Hierdoor krijg je een smakelijke rijstkorrel die alle aroma’s geabsorbeerd heeft. Als je dit voor de eerste keer doet kan het best spannend zijn; maar blij ademen! Het geheim is; altijd rustig blijven roeren. Zodra het te droog is en de rijstkorrels nog niet gaar zijn blijf je een half theeglaasje water toevoegen, dan weer roeren, dan weer water toevoegen wanneer nodig, dan weer roeren, etc. tot de rijst naar je wens is.
Het kan zijn dat je minder of meer water gebruikt dan in het recept staat. Dit ligt aan jouw eigen smaak en hoe snel het verdampt op jouw kooktoestel/pannen.
Voor de rijst heb ik deze keer gewoon de standaard budget rijst gebruikt. Maar je kunt uiteraard elke rijst kiezen die je wilt.
De vele variaties van tomatenrijst

Voor de vele variaties heb ik wat tips gegeven in een schemavorm van kruiden, vers of gedroogd, die je kunt toevoegen. Een algehele tip; dit gerecht is ook een zoutarm gerecht! Als je de zout weglaat is het alsnog een smakelijk gerecht omdat tomaten umami bevatten. Voor mensen die zoutloos willen of moeten eten is dit dus een ideale rijst.
Turkse en Marokkaanse keuken. | Munt. |
Indiase en Surinaamse keuken. | Kerrie of Garam Masala. Adjuma pepertje. |
Franse of Italiaanse keuken. | Basilicum, tijm en oregano. |
Deens, Zweedse en Noorse keuken. | Dille. |
Mexicaanse keuken. | Komijn. Groen of rood pepertje. |
Ook een teentje knoflook smaakt erg lekker in deze rijst; voeg dit toe als je de tomaten kookt. Overige restjes kruiden die je ook kunt gebruiken is bieslook, peterselie en selderij.